Ljubavni saveti za muškarce
Ilustracija

Saveti kako da se ponašaš na prvom sastanku (a kako ne bi trebalo)

Prvi sastanak može da bude zabavan i uzbudljiv, ali i stresan. Svi želimo da ostavimo što bolji utisak. Želiš da impresioniraš nju ili njega, a s druge strane, tek se upoznajete, pa ne znaš kako može protumačiti svaki tvoj postupak. Cilj je da se predstaviš u najboljem svetlu, a pritom ne deluješ napadno ili očajno.

Iako je generalni savet da budeš ono što jesi i ponašaš se prirodno, neke greške su prilično česte na prvom sastanku. Priprema je svakako dobrodošla, a najbolji način da obezbediš i drugi sastanak jeste da naučiš kako da ponašaš na prvom.

Ruke k sebi

Ovo važi posebno za momke: niko ne želi da ga svaki čas dodiruje osoba koju je tek upoznao. Dodire sačuvaj za kasnije. Inače će misliti da si preterano napadan, a i da svaku devojku tako spopadaš na prvom sastanku. Treba da se oseti posebnom, sećaš se? U redu je da joj pružiš ruku dok izlazi iz kola ili spustiš dlan na njena leđa dok prolazite do svog mesta kroz gužvu. Ni ne pomišljaj da je grliš sve vreme.

Pričaj

Ilustracija 1

Niko ne kaže da trebada brbljaš sve vreme samo da pokriješ svaku moguću tišinu. Ali nije u redu ni da ćutiš. Iako mžda sebi deluješ kao mačo, zatvoreni tip, kome ona treba da izvlači reči, moraš joj dati bar malo materijala za priču. Ako samo kratko odgovaraš na pitanja, sastanak će joj delovati kao greška. Ne pričaj o političkim temama...

Ne škrtari

Ako već hoćeš da budeš džentlmen i platiš račun, nije u redu da joj kažeš da ne može da naruči dezert. Dakle, ako imaš ograničeni budžet, organizuj izlazak i odaberi mesto gde ćeš sigurno moći sve da priuštiš. Ljudi koji cicijaše sa novcem podsvesno se doživljavaju kao škrti i sa emocijama i sebični u krevetu, a to nikako nije utisak koji želiš da ostaviš.

Koji su najpopularniji dejting sajtovi u Srbiji?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Najbolji za ozbiljnu vezu, korisnici 25+ godina
Lust logotype img-responsive
Lust
Najbolji za flert, pronađi novu simpatiju danas
Seks za sve logotype img-responsive
Seks za sve
Hot dejting sajtovi bez tabua i predrasuda

Naravno, ako ste otišli na pešačenje, ne spominji da si to smislio jer si u stisci sa novcem.

Ako si devojka – ponudi da podelite račun. Iako će većina muškaraca radije odabrati da plati za oboje, ovo poručuje da si fer, kao i da si samostalna i da postavljaš lične granice.

Ne mrači, ne kukaj, ne žali se


Da još jednom napomenemo, ovo nije vreme ni mesto da pričaš o bilo čemu depresivnom, o smrti, siromaštvu, ratu, užasima širom sveta, svojim brigama, strahovima, problemima. Prvi sastanak treba da bude zabavan. Niko ne voli da mu upropaste raspoloženje. Simpatija treba da svesno i podsvesno tebe poveže sa prijatnošću, a ove priče rade upravo suprotno.

Ako si zaglavljen ili zaglavljena u prošloj, bolnoj ljubavnoj priči, i nisi spreman/na da nastaviš dalje, prosto nemoj još ići na sastanke. To je daleko bolje nego da nekome ko je samo želeo sudar kukaš na ramenu za bivšim. Opcija onlajn upoznavanja ti može biti od koristi, jer je sa druge strane osoba koju ne poznaješ, a sa kojom možeš da sprovedeš ono „treba mi vremena“. Ako, pak, osećaš da je vreme da kreneš dalje, ali nisi baš za duge priče uz kafu, organizuj dinamičniji sastanak, idite na klizanje, ples, ili nešto drugo, gde možete da razgovarate, ali nećeš osećati pritisak.

Pažljivo s pićem

Ilustracija 2

Malo šta je gluplje nego da se napiješ na prvom sastanku. On ili ona ne zna da li se to dogodilo zato što inače ne piješ ali si hteo ili htela da malo ublažiš tremu, ili inače ne ispuštaš flašu. Pijuckaj umereno, ako izabereš alkoholno piće, pijuckaj i vodu, i obavezno pojedi nešto pre toga. Najbolje bi bilo da se držiš pića sa niskim procentom alkohola.

Pokaži manire

Za devojke, ovo je prava prilika da se ponašaju damski. Prefinjenost nikad ne izlazi iz mode i svakom muškarcu će se dopasti devojka sa finim manirima.

Za momke, ovo je pravo vreme da se bude džentlmen. Dakle, pridrži joj vrata, ponašaj se učtivo i odmereno, ponudi da platiš račun, ako idete u restoran, izvuci joj stolicu, pridrži kaput, sve ono što te je mama učila kad si bio klinac. I ne zaboravi da budeš ljubazan prema konobaru!

Samo smireno

Uradi sve što možeš da se opustiš i deluješ smireno. Vežbice disanja su odlične za to. Upamti, to je samo sastanak, i ta osoba pored tebe je samo ljudsko biće. I to biće kome se dopadaš dovoljno da je pristao/pristala da izađe s tobom. Polako, ako se pokaže da ste jedno za drugo, biće sve u najboljem mogućem redu. Ako se pokaže da niste – opet dobro, za korak si bliže pravom partneru.

Ako ti ništa od ovoga ne pomaže, idite negde gde se manje priča i probajte neku zajedničku aktivnost, to će ti pomoći da se opustiš, a ipak se zbližite.

Pokaži duhovitost

Ilustracija 3

Nema te situacije gde humor nije pomogao. Tako je i sa sastancima, zajednički smeh zbližava. Samo pažljivo sa forama i vicevima, vodi računa da ne budu ni na koji način uvredljivi jer si tu na klizavom terenu kad nekoga još ne poznaješ dobro.

Ne pričaj o novcu

Iako svi mislimo o novcu, to je nešto o čemu se ne priča na prvom sastanku. Ne hvali se svojim bucmastim računom, niti se žali ako si u problematičnoj vezi sa novcem. Ništa krediti, rate, dažbine itd. Bezbrižno plati račun, i nastavi sa zabavnim temama.

Izbegavaj aroganciju

Arogancija je izraz nesigurnosti. Zato izbegavaj fraze poput „Dok sam studirao/studirala u inostranstvu“ ili „na letovanju na Havajima.“ Ne kažemo da treba da kriješ svoje obrazovanje, imućnost, životni stil, prestiž – samo nemoj to da ističeš.

Daj joj učtiv kompliment

Ilustracija 4

Devojke vole kad muškarac primeti njihov izgled i kad mu se dopada to što vidi. Ovde ne mislimo na komplimente tipa „Imaš dobre noge“ i „Guza ti je opasno seksi.“ Takvim izjavama daješ joj na znanje da se samo okrene i beži što dalje. Učtiv kompliment je nešto poput „Izgledaš posebno lepo večeras.“ Ako devojka ne voli komplimente na račun izgleda, to može biti nešto poput „Imaš divan osmeh“ ili „Volim tvoj smeh.“ Takvi komplimenti bi svakoga razoružali.

Budi pažljiv ili pažljiva

Kako na sastanak ne ideš sam/a sa sobom, već sa drugom osobom, koja ti se dopada i kojoj želiš da se svidiš, dobro bi bilo da pokažeš da vodiš računa o njoj ili njemu. Ne treba da svaki čas zapitkuješ „Je l’ sve u redu?“, ali je dobro da devojku pitaš je li izbor mesta u redu, da li joj je udobno, da li joj odgovara muzika. Ako vidiš da on ili ona počinje da se dosađuje, svakako treba da shvatiš da ideš u pogrešnom smeru. Ukratko, obrati pažnju na drugu stranu, ne samo na sebe.

Ne dovodi prošlost u sadašnjost

Niko ne želi da se takmiči sa bivšim devojkama ili momcima, posebno ne od samog početka. Prošlost treba ostaviti tamo gde pripada, kako ti ne bi pokvarila budućnost.

A prvi sastanak treba da vodi nekoj budućnosti.

Da li Vam se dopada članak?
Hvala Vam na Vašem glasu
3 0

Autor članka

Autor
Robert L.

Pišem o izlascima i vezama jer sam oduvek bio posebno zainteresovan za sociološki aspekt muško-ženskih odnosa. Često ove teme koristim i u svom naučno-istraživačkom radu.

Čitali ste o nama u

alo.rs blic.rs kurir.rs srbijadanas.rs mondo.rs